Hva er scrapping?

6 tips til scrapping, scrapbooking eller utklippsbok.

Scrapping, eller scrapbooking, er en av de hurtigst voksende hobbyer. Les mer her!

Er det ikke morsomt med trender?

Ofte er det de merkeligste ting og fenomener som blir «inn». Oppsiktsvekkende ting du aldri tenkte ville kunne bli populært. Men så, selvsagt, er det plutselig over.

Det som er inn en dag er ofte ut den neste. Så det er en kortvarig glede.

 • Men da er det morsomt å se hobbyer som scrapping eller scrapbooking. For en hobby som scrapping eller scrapbooking har vært jevn og populær lenge, men med en økende tendens i det siste.

Scrapping er en gammeldags, men morsom, kreativ og stimulerende hobby som i tillegg kan være nyttig i en rekke situasjoner, og for en rekke mennesker.

Scrapping

For det første kan vi slå fast at scrapping kan være en ren hobby.

Det vil si mennesker som synes scrapping og scrapbooking er morsomt, og som holder på med dette jevnlig og lager scrapbøker som de gir eller selger dersom de ikke beholder dem selv.

Det er veldig avslappende å holde på med scrapping, så om legen har fortalt deg at du bør prøve å finne en hobby som kan hjelpe deg å stresse ned, kan dette være midt i blinken. Også selv om du ikke tidligere har drevet med noe visuelt eller estetisk.

Har du allerede erfaring med estetiske eller kunstneriske fag, ja da vet du allerede hvor avslappende det kan være å tegne, spille et instrument, utøve et fag som krever presisjon. Det er akkurat som om en kommer inn i en annen «sone», og forskerne kan fortelle at hjernerytmene veldig ofte forandres fra normal, våken hjernerytme, til mer kreative stadier.

Scrapping kan altså få deg inn i avslappende og kreative sinnstilstander. Høres ikke dette fristende ut?

Scrapbooking

Det er tydelig at folk liker scrapping eller scrapbooking som hobby en kan slappe av med.

Alle kan drive med dette, du trenger ikke kunne tegne, og det er lett å komme i gang fordi du kun trenger et album, en saks, lim, papir, fargestifter, blyanter og penner samt litt kreativitet og en bunke aviser og blader.

Så det er ingen tvil om at dette er en hobby som har alle muligheter til å eksplodere. Nettopp på grunn av anvendeligheten – for scrapping er noe alle kan drive med på ett eller annet plan.

Noe vi selvsagt skal komme mye mer detaljert inn på etter hvert.

Scrapping som hobby eller yrke?

Men la oss se litt mer generelt på hva scrapping eller scrapbooking er.

For det kan jo tenkes det er enkelte som ikke er helt stø på begrepene. Det er uansett lurt å definere ting helt fra begynnelsen uansett.

Så la oss se på det grunnleggende spørsmålet: Hva er scrapping, og hva er scrapbooking?

Hovedbegrepet som ligger under her er «scrapbooking».

Scrapping er bare en forkortelse for dette ordet. Og scrapbooking er et eksempel på at man har laget et verb ut av et substantiv.

Det er selvsagt et engelsk ord, noe som også viser oss at dette tradisjonen mest sannsynlig også startet i Canada, England eller USA.

Scrapbooking i en scrapbook

En scrapbook er en utklippsbok der du limer inn akkurat det du vil.

Det kan være foto om et spesielt tema, for eksempel. Om du skal renovere et rom eller et hus er det mange interiørarkitekter som liker å lage en utklippsbok – en scrapbook – men ideer fra aviser og blader, samt kanskje til og med vareprøver på tekstiler etc.

Moteskapere gjør det samme når de skal lage kolleksjoner. Eller garnprodusenter som skal lage det neste gode garnet som strikkere og strikkebloggere vil like.

Glem ikke at du selvsagt kan bruke foto som du selv har tatt, eller utklipp.

 • En scrapbook er, kort sagt, en utklippsbok der du samler ideer manifestert som utklipp som du har funnet i aviser, magasiner, foto, etc.

Innimellom utklippene skriver du akkurat det du trenger for å formidle ideene og tankene dine. Ellers er det ingen regler for dette, så hovedpoenget med en scrapbook og scrapping er at det er ideer samlet mellom to permer, som altså gjør det lett å dele med andre.

Fysiske prøver

En ting du sikkert legger merke til med en gang er at scrapping egner seg spesielt godt til fysiske prøver. Om du skal innrede et rom, for eksempel, og har et par ideer å velge fra kan du lime inn små prøver på tekstilvalg for tepper, gardiner og andre tekstiler som skal brukes, i tillegg til andre utklipp og notater.

I teorien er det gammeldagse «herbarium», som er en samling av tørkete blader, blomster og stilker et godt eksempel på en scrapbook. En scrapbook av kategorien «den-som-fordyper-deg-i-ett-eneste-tema».

Det å samle på blader og blomster er en poetisk hobby basert på scrapbooking. Om du bruker scrapping til å selge skruer, spiker og mutter er du kanskje ikke like aktiv i høyre del av hjernen, men dette er altså enda en mulig måte å bruke en scrapbook på.

Profesjonelle scrappere

Scrapping er ikke bare en morsom hobby. Et eksempel på en yrkesgruppe som kunne trengt scrapping og en scrapbook er eiendomsmeglere. De kunne laget en scrapbook for hvert av årets kvartal, for eksempel, og lime inn alt om de objektene vedkommende skal selge i det aktuelle tidsområdet.

I scrapbooken kunne de lagt inn foto av huset eller leiligheten som skal selges, samt foto av alle tenkelige detaljer. Men det er først når eiendomsmegleren viser potensielle kjøpere mulige, alternativ interiørforandringer at du kanskje ser hvor nyttig en scrapbook kan være.

Klart, om det ikke er snakk om fysiske utklipp eller prøver, bare foto og tekst, kan en gjerne bruke et nettbrett for å vise fram foto og notater.

Men undervurder heller ikke hvor bra det er å bruke en «ekte» bok – en papirbok som prospektene kan ta og føle på.

Da blir alt mye mer konkret. Og glem heller ikke at du i en utklippsbok eller scrapbook kan vise fram en mengde ting du rett og slett ikke kan via en datamaskin, som lukt og tekstur.

Det er ikke grenser for hvordan denne trenden med scrapping kan ta av ennå.

Vis fram dine kreative sider

Scrapping, eller scrapbooking, er altså egentlig bare en måte du kan samle ned fysiske eksempler og lime inn, bokstavelig talt, med det du trenger for å vise, forklare og utdype det du mener om et tema.

Om du jobber med ting der det visuelle er viktig kan scrapping være en spesielt interessant mulighet. Selv om scrapping er aktuelt fra alle fra syv år og opp så lenge det er mentalt liv.

Og med scrapping du trenger egentlig ikke ha noe tema, heller.

For de er mange som faktisk driver med scrapping som en slags dagbokvirksomhet. De lager en side, to, tre, fire eller flere sider for dagen, og limer inn daglig inspirasjon eller ting de kommer over.

Dette er noe som ikke passer for alle, men om det er noe for deg vil sikkert bli en berikelse.

 

Tips #1 til scrapping og scrapbooking: Scrapping passer til en rekke yrker

Scrapping for diverse yrker

Et godt tips når det gjelder scrapping og scrapbooking går til deg som kanskje kunne ha bruk for scrapping profesjonelt sett.

Det er nemlig en rekke yrker der scrapping kunne inngått naturlig. Men de færreste driver nok med scrapping likevel. Derfor skal du passe litt på om du har ett av følgende yrker:

 • Kunstner
 • Designer
 • Arkitekt
 • Forfatter
 • Teaterregissør
 • Grunder
 • Forretningsdrivende
 • Journalist
 • Kreativ

Pluss en rekke andre yrker, selvsagt.

Du vet best selv hvordan du eventuelt kan integrere scrapping i livet ditt, enten du har profesjonelle scrapping behov eller private.

Scrapping til kreative prosjekter

Ellers kan du altså ha en scrapbook til forskjellige kreative prosjekter du måtte ha.

Det er altså ingen grenser for hvem dette passer for, eller når, men noen eksempler er:

 • Tegnere, illustratører, malere, grafiske designere, arkitekter og andre kreative yrker
 • Oppussing av rom eller helt hus
 • Oppussing av kontor
 • Ny visuell klesstil til deg selv, ideer og muligheter
 • Starte ny bedrift? Tanker, ideer og planer.
 • Reiseplaner
 • Reiseminner
 • Fest- eller eventplaner
 • Nedsamling av ideer til bok
 • Ideer til innhold på nettside eller blogg

Dersom du av en eller annen grunn trenger å samle ideer og eksempler, gjerne fysiske prøver eller utklipp, hurtig å enkelt i forbindelse med gjennomføringen av et kreativt prosjekt kan scrapping være noe for deg.

Det er rett og slett en metode å samle tankene på.

Når ideene dine blir konkrete

Men det spesielle med en scrapbook er at ideene dine blir konkrete.

Og det er derfor det fremdeles er helt topp å bruke utklippsbøker som scrapbook selv om de fleste av oss går rundt med nettbrett, nettklokker, smarttelefoner, laptopper og annet i tillegg til at vi gjerne har flere datamaskiner hjemme.

For ikke å snakke om det at vi alle i dag kan lage titalls gigabytes av data gratis i skyen på diverse apper, så det er ikke egentlig behov å fysisk sitte på objekter.

Men det er nettopp her en scrapbook kommer inn og viser at det faktisk finnes mange ting som egner seg bedre når det er «organisk» og ikke digitalt.

For med en scrapbook blir ideene dine mer konkrete.

Du kan vise fram foto og farger, men også la folk kjenne på tekstur. Du kan vise fram forskjellige krydder, men i en scrapbook kan du lukte på dem.

Ser du det geniale med en scrapbook?

Hva trenger du til scrapping?

Vi har sett litt på hva scrapping er. Man hva trenger du til scrapping?

Det aller første du trenger til scrapping er selvsagt en scrapbook, altså selve utklippsboken.

Her er det velig mange mulige veier du kan gå, så det lønner seg å tenke litt på dette før du bestemmer det.

Til scrapping kan en god scrapbook være en eller annen fin, bundet bok med gode permer, og sider der en kan lime inn ting. Med «fin» bok tenker vi på en bok som har litt bedre innbinding enn en vanlig notatblokk, for eksempel, eller en spiralinnbundet notatbok.

Selv om du naturligvis godt kan bruke en hvilken som helst bok eller hefte til scrapping. I dag finnes det et meget godt utvalg med slike flotte notatbøker og album innen de fleste kvaliteter, så du finner nok noe som liker.

Tips #2: Pynt til din scrapbook

Men glem heller ikke at vi her snakker om en «scrapbook».

Så det er jo ikke umulig at du også kunne tenke deg å pynte opp coveret på scrapbooken? Da blir det jo ikke lenger så viktig at du bruker en scrapbook med skinn-innbinding, etc.

Selv om selve innholdet av notatboken er viktig slik at du kanskje ender opp med å velge en «finere» notatbok likevel på grunn av papirets kvalitet. Men poenget er i hvert fall at du ikke trenger å la deg begrense av utseende på boken.

Og utseende forandrer du på god gammel vis med glanspapir, saks, lim og en masse, spennende ideer.

Husk også det at du ikke trenger begrense dine utklipp til det du finner i aviser og blader, for det er mulig å skrive ut tekst og bilde på printeren din. Og dette kan du naturligvis lime inn i din scrapbook.

Moleskine til scrapping?

Merkenavn som Moleskine selger flotte, skinninnbundne notatbøker som egner seg meget godt til scrapping. Dette italienske merket har også bøker som egner seg til scrapping i andre format enn A4.

Boken, albumet eller permen trenger ikke være spesielt fin, altså, selv om det selvsagt vil være dette de fleste ser etter. Og «fine» album finner du mange av i en godt utrustet bokhandler.

Men det finnes en ekstra god scrapping ide for «hard-cord» scrapbookere som trenger litt ekstra god plass.

Her er dette rå tipset:

Tips #3 til scrapping og scrapbooking: Ringpermtrikset

Ringperm som scrapbook

For om du bare trenger er «rå» scrapbook til bruk for utviklingen av et designprosjekt, for eksempel, kan du i teorien bruke en vanlig kontorperm – ringperm – som du bare fyller inn egnete sider i.

Og da har du også mye mer å jobbe med, for ringpermer kommer i mange størrelser, og mange av dem ganske så store.

Klart, ringpermer er ikke pene å se på. Men coveret kan du trekke med et annet papir, eller tekstil. Så dette behøver ikke bety noe i det hele tatt. En annen fordel med å bruke ringpermer er om du ønsker et mer likhetspreg av scrapbookene dine i bokhyllene.

For med ringpermer blir jo alle dine scrapbooker helt like i størrelse og format, noe som sikkert appellerer til noen. Det er også enklere å få plass til spesielle objekter i en ringperm, for en ringperm kan inneholde akkurat så mange sider som du selv ønsker.

Det er også praktisk

Albumets innhold

En slik rå perm, eller scrapbook, fyller du aller først med papir som du kan lime inn ditt innhold på.

Det er opp til deg selv å velge hvilken tykkelse papir du trenger. Dette vil jo også være avhengig av hva du skal lime inn i din scrapbook.

Om det er tynnere ting, eller kanskje stort sett bare papir og foto, kan du bruke vanlig A4 papir som grunnlag.

Altså vanlig kopipapir.

Men legg merke til at det finnes A4-papir i forskjellige tykkelser. Jo tykkere papir du ønsker, desto dyrere blir. Men dette er likevel ikke særlig dyrt med tanke på a skulle lage et album eller en scrapbook.

Lim inn det du liker

Vi har nevnt det, men kommer tilbake til det. For i en scrapbook kan du lime inn andre ting enn bare papir som er klippet ut fra avise, blader, og lignende.

Du kan nemlig også lime inn mange andre ting.

Selvsagt kan det være utfordrende å lime inn for tykke gjenstander, men selv dette er mulig dersom man skjærer ut plass i sidene. Det er derfor mulig å lage mange artige, morsomme og kreative prosjekter som kan gi deg god oppmerksomhet.

Men, klart, jo tynnere de objektene du limer inn i din scrapbok, desto bedre.

Tekstiler passer helt utmerket, samt mindre, tynnere ting.

For at du lettere skal komme i gang med scrapping har vi her 6 tips til scrapping, scrapbooking eller utklippsbok.

6. Finn et passende scrapping album

Husker du de gode, gamle fotoalbumene? Du vet, de der en kunne lime inn foto som en hadde tatt? Foto som hadde blitt fremkalt i fotobutikk? Disse kan være bra som scrapping album.

Fotoalbum finnes forresten i dag også det, selv om mange av oss foretrekker å lagre i skyen og å hente fram på mobil, nettbrett, stasjonær maskin eller bærbar. Så eksempelet holder det, og det er sikkert enkelt å finne i fotobutikker.

Men du kan selvsagt også se på gode, gjerne innbundne notatbøker, eller rimeligere notatbøker, permer eller album. Det finnes stort utvalg på flotte og rimelige papirvarer for tiden, så ha øynene med deg. Også butikker som Clas Ohlson har interessante papirprodukter.

5. Stort utvalg fargestifter og annet scrapping verktøy

Sørg for at du alltid har et stort utvalg fargestifter, tusjer, blyanter og penner. På denne måten kan du enkelt komme i gang med hvilken som helst ide.

Det er tilfredsstillende å ha et godt utvalg verktøy tilgjengelig når man holde på med å løse en oppgave. Og når det gjelder scrapping er det stor sett denne typen verktøy vi snakker om:

 • Fargeblyanter, penner, tusjer og blyanter
 • Papir og kartong i varierte størrelser og farger
 • Lim
 • Saks
 • Kniv
 • Tape
 • Linjal

Kopipapir er helt vanlig, hvitt A4-ark.

Dette er det mest normale papiret som finnes, og det selges i pakker på ett tusen. Sørg for alltid å ha et par slike pakker i huset, i tillegg til noe A3-papir, et visst utvalg farget A4-papir, notatbøker, konvolutter, etc.

Det er vanskelig å si akkurat hva du vil få bruk for – dette er jo en kreativ prosess – men for å lime inn ting trenger du lim, for å klippe ut trenger du saks og kanskje kniv, og for å bidra med dine egne tanker trenger du til syvende og sist papir og noe å skrive eller tegne med for å kunne uttrykke deg i en scrapbook.

4. Bruk ringperm

Mange scrappere liker å bruke ringpermer som utgangspunkt for scrapping.

Dette er nyttig av mange grunner. En av dem har å gjøre med det at du i en ringperm lett kan sette inn og ta ut sider, og at du selv velger innholdet – om det skal være papir, kartong, plastomslag, etc.

En annen fordel med å bruke ringperm til scrapbook er at slike ringpermer ser helt identiske ut i størrelse og form, så de passer godt å stå ved siden av hverandre i bokhyller, for eksempel.

3. Bruk konvolutter og poser

Noe av utfordringen med scrapping, eller scrapbooking, er hvordan en skal feste eller legge ved ting en finner som ikke er utklipp en kan lime inn. Med en ringperm løser mye seg da en kan bruke plastlommer, for eksempel.

Men en annen, interessant mulighet innen scrapping er å bruke konvolutter av diverse størrelser.

Det finnes etter hvert svært små konvolutter, så her er alle størrelser dekket. Og det er mange kreative måter man kan bruke dette på

2. Lag scrapping dagbok

Om du er interessert i scrapping og det å lage scrapbook, kan du begynne med å lage en scrapping dagbok.

Bestem deg for å lage ett «innlegg» for dagen, og sett inn i scrapping dagboken din noe du måtte tenke på, ha sett, eller hva som helst annet.

Lag gjerne små «serier» som kommer igjen etter hvert i scrapping dagboken din for å skape gjenkjennelse. Det kan være «Morsomme ting jeg så i avisen i dag», eller «Mat jeg har lyst på» eller «Steder jeg vil reise» osv.

1. Bli inspirert

Mange blir veldig inspirerte av scrapping eller scrapbooking, og om det er tilfellet for deg er vårt råd at du bare kjører på for full gass.

Kreative mennesker elsker scrapping, også fordi en kan bevege seg hurtig fra ide til ide, og fordi en utklippsbok som dette stimulerer kreativiteten ytterligere.

Det er derfor ingen grunner til ikke å komme i gang med scrapping eller scrapbooking så fort som mulig.